Web Analytics Made Easy - Statcounter

بانک مرکزی ترکیه از آغاز سال ۲۰۱۹ میلادی تاکنون یکصد میلیارد دلار به بازار تزریق کرده تا مانع از افزایش قیمت دلار شود، اما این راهکار موقت٬ پاسخ نداده و حالا ترکیه با معضلی به نام کاهش منابع ارزی روبرو شده است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ اقتصاد ترکیه به طور نسبی و در دو دهه اخیر٬ روند رو به رشدی را طی کرده و در بخش‌هایی نظیر جذب سرمایه‌های خارجی٬ عمران٬ تجارت٬ توریسم٬ حمل و نقل و صنایع هوایی٬ نساجی٬ صنایع سنگین٬ مونتاژ خودرو و چند حوزه دیگر٬ ترکیه دوران خوبی را سپری کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما حالا چند سالی است که کاهش ارزش پولی ملی ترکیه یعنی لیره ترک٬ برخی تنش‌های سیاسی با اروپا و آمریکا و مشکلات ساختاری داخلی٬ موجب آن شده که در جدال با دلار٬ لیره نیز وضعیت نامساعدی داشته باشد.

در حال حاضر در بازار استانبول٬ 6 لیره و 86 قوروش است و قدم کوتاهی مانده تا به 7 لیره برسد. این در حالی است که نرخ دلار آمریکا در آغاز سال 2017 میلادی اندکی بیش از 3 لیره بود. بد نیست به یاد بیاوریم که در سال 2003 میلادی٬ قیمت هر 1 دلار آمریکا در بالاترین نقطه٬ از عدد 1.5 لیره٬ فراتر نرفته بود.

گزارش| انتقادات باباجان از نحوه اداره ترکیه

100 میلیاد دلار از دست رفت

بانک مرکزی ترکیه در چند سال گذشته و به ویژه در دوران مسئولیت دونالد ترامپ٬ برای حفظ ارزش پولی ملی لیره٬ با چالشهای بزرگی روبرو شده است. چرا که تصمیمات آنی ترامپ از یک سو و میل به تحرکات نظامی منطقه‌ای اردوغان از دیگر سو٬ بارها موجب آن شده که اقتصاد ترکیه در یک فاز هیجانی و پر تب و تاب قرار گرفته و دور از ثبات باشد.

با توجه به تب و تاب و فراز و نشیبهای سیاسی بازار ترکیه٬ بانک مرکزی این کشور نیز برای حفظ ارزش پولی ملی٬ از یک راهکار قدیمی و آشنا استفاده کرده است. یعنی همان راهکاری که از آن به عنوان «تزریق دلار برای جلوگیری از گران شدن دلار» نام برده می‌شود.

روزنامه قرار از روزنامه‌هایی که منعکس کننده نظرات جمعی از سیاست‌مداران محافظه‌کار مخالف اردوغان از جمله عبدالله گل٬ علی باباجان و احمد داوود اوغلو است٬ در یک گزارش تحلیلی به بررسی وضعیت کنونی دلار آمریکا در ترکیه پرداخته و نوشته است: «از آغاز سال 2019 میلادی تاکنون٬ بانک مرکزی جمهوری ترکیه به منظور ممانعت از افزایش نرخ دلار و سقوط ارزش پولی ملی کشور٬ مبلغی در حد یکصد میلیارد دلار از ذخایر ارزی خود را در بازار به نرخ کمتر از 7 لیره به فروش رسانده تا قیمت دلار بالا نرود. اما در واقع این یکصد میلیارد دلار از دست رفته و اگر چه تا حدودی ثبات قیمت به وجود آمده اما سیر صعودی٬ متوقف نشده است.»

بر اساس جزئیات آماری اعلام شده از سوی بانک مرکزی ترکیه٬ ظرف یک هفته اخیر و به عبارتی در 7 شبانه‌روز٬ 468 میلیون دلار از ذخایر ارزی این بانک٬ اصطلاحاً آب شده است.

چرا که ترکیه رفته رفته قدم در دوران پساکرونا گذاشته و تولیدکنندگان برای خرید مواد خام و واردکنندگان نیز برای واردات کالا٬ به دلار نیاز دارند و در چنین شرایطی٬ دولت نمی‌تواند اجازه دهد که ارزش پول ملی پایین‌تر بیاید.

اما این تصمیم منتقدینی دارد و آنان معتقدند که استفاده از این راهکارهای موقت٬ دردی را دوا نمی‌کند و حالا ذخایر ارزی ترکیه در حد 50 میلیارد دلار است که نمی‌تواند رقم امیدبخش و قابل توجهی باشد.

2 برابر شدن ارزش دلار در ترکیه در عرض 4 سال

آمارها نشان میدهد که با سیاست‌های بانک مرکزی ترکیه٬ نرخ دلار آمریکا در آغاز سال 2017 میلادی اندکی بیش از 3 لیره بود.

نهایت نوسان و تغییر قیمت دلار آمریکا در بازار ترکیه و در طول سال 2017 میلادی٬ حرکت از رقم 3.5 لیره تا 4 لیره و در پایان سال تا 3.8 لیره بود. اما در سال 2018 میلادی٬ این وضعیت تغییر محسوسی به خود دید.

در سال 2018 میلادی و در دوران تنش بین آمریکا  ترکیه٬ تنها در عرض 6 ماه٬ هر 1 دلار از 3.8 لیره به 6.8 لیره رسید. اما دولت توانست تنش را مدیریت کند و برای مدتی٬ نرخ دلار را در پایان سال بر روی عدد 5.3 ثابت نگه دارد و اصطلاحاً آن را فیکس کند.

با پیگیری‌های بانک مرکزی ترکیه٬ نرخ دلار آمریکا در این کشور در طول سال 2019 میلادی همچنان بین 6 تا 6.8 لیره ماند و در سال 2020 میلادی نیز تنها برای چند ساعت٬ اندکی از 7 لیره فراتر رفته و وارد فاز 7.2 لیره شد. گویی سران اقتصاد ترکیه 7 لیره را به یک خط قرمز تبدیل کرده‌اند و اجازه نمی‌دهند٬ قیمت از این بالاتر برود، ولو چنین چیزی به قیمت کاهش منابع ارزی باشد.

آیا ترکیه‌ای‌ها دلار احتکار میکنند؟

احتکار دلار٬ یکی از مشکلات کشورهایی است که با فراز و نشیب قیمت این ارز خارجی روبرو هستند. اما شواهد نشان می‌دهد که مردم ترکیه٬ نه تمایلی جدی به دلار اندوزی دارند و نه اساساً سودی در این کار می‌بینند. چرا که راهکار تزریق دلار ارزان به بازار٬ باعث شده خرید و فروش و احتکار این ارز٬ سود چندانی نداشته باشد.

وقتی که سرمایه‌گذار ناچارشود برای 2 برابر شدن قیمت دلاری که احتکار کرده 4 سال تمام صبر کند٬ انگیزه خود را از دست داده و ترجیح می‌دهد  وارد حوزه درآمدزای دیگری شود.

امید به توریسم٬ فاینانس و تجارت

در دوسال اخیر٬ کاهش قیمت نفت در جهان و منطقه٬ تا حد قابل توجهی به داد دولت ترکیه رسیده و از دیگر سو٬ درآمدهای مالیاتی بالایی هم به دست آورده، اما دلار  و تامین مالی٬ همچنان مساله است.

دولت ترکیه برای رفع مشکلات خود در حوزه ذخایر ارزی٬ به شدت به توریسم و کیف پول گردشگران خارجی امید بسته است و در همین حال٬ به تجارت و واردات هم امیدوار است اما شیوع کرونا٬ تا حد زیادی٬ هر دو بخش را تحت تاثیر قرار داده و ظاهراً تلاش برای جذب فاینانس خارجی٬ مهم‌تر از منابع دیگر است.

انتهای پیام/

R7650/P/S8,1414/CT7 واژه های کاربردی مرتبط کشور ترکیه

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کشور ترکیه ترکیه بانک مرکزی ترکیه دلار آمریکا ارزش پولی ملی میلیارد دلار اقتصاد ترکیه ذخایر ارزی قیمت دلار آغاز سال نرخ دلار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۶۷۶۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کف قیمت دلار کجاست؟

فرارو- قیمت دلار آزاد از هفته پایانی فروردین به این طرف دست از لجاجت برداشت و در مسیر مورد علاقه من و شما حرکت کرد.

به گزارش فرارو؛ کاهش قیمت دلار ظرف دو هفته گذشته به‌لطف وقایع و خبر‌های امیدوارکننده زیادی کلید خورده است. همزمان با مطرح شدن دوباره احتمال از سرگیری مذاکرات ایران و طرف‌های غربی، خبری از جو روانی و هیجانی ابتدای سال در بازار نیست و انگار همین سیگنال‌های نصف‌و‌نیمه دلار آزاد را وادار به عقب‌نشینی کردند. اما کاهش قیمت دلار دقیقا تا کجا ادامه خواهد داشت؟ پیش‌بینی‌های فعالان بازار از روند روز‌های آینده حاکی از تداوم کاهش قیمت‌ها دارد و اسکناس آمریکایی برای چند روزی هم که شده پایین‌تر از مرز ۶۰ هزار تومان معامله می‌شود. از طرفی طبق تحلیل‌های تکنیکال که برمبنای رفتار قبلی بازار استنباط می‌شود، شانس زیادی برای تداوم کاهش قمیت دلار وجود دارد و در حالت خوشبینانه می‌توانیم به عقبگرد اسکناس آمریکایی تا محدوده ۵۵ هزار تومان امیدوار باشیم.

کف قیمت دلار براساس تحلیل تکنیکال

قیمت دلار آزاد امروز ۱۰ اردیبهشت با عدد‌ورقم‌های حاکم به بازار در ابتدای سال برابری می‌کند. همزمان با اولین روز‌های تعطیلات نوروز امسال که خبری از خریدوفروش‌های رسمی بازار نبود، دلار آزاد در محدوده ۶۰ هزار تومان حضور داشت و حالا با فروکش کردن تب و تاب زودگذر و هیجانی ر بازار ارز، اسکناس آمریکایی دست از لجبازی برداشته و دوباره در این بازه خریدوفروش می‌شود.

پیش‌بینی قیمت دلار طبق تحلیل‌های تکنیکال مشخص می‌کند دو سناریو احتمالی در روز‌ها و هفته‌های آینده برای روند بازار وجود دارد و حالت اول و نگران‌کننده، می‌تواند بازگشت این اسکناس به مسیری صعودی باشد.

قیمت دلار در صورت بازگشت به مسیر صعودی و عبور از سنگر ۶۰ هزار تومان، با مانعی در محدوده ۶۱ هزار و ۲۰۰ تومان روبرو می‌شود و اگر خدای ناکرده شرایط برای ادامه این روند وجود داشته باشد، ملاقات با سنگر‌ها و کانال‌های بعدی بعید نیست.

قیمت دلار با این حال اگر مسیر دیگری را انتخاب کند، آنوقت در قدم اول می‌توانیم چشم‌انتظار عقب‌نشینی تا ایستگاه ۵۹ هزار و ۴۵۰ تومان باشیم، اما اگر اوضاع بر وفق مراد من و شما پیش رود، عقبگرد دلار تا کانال ۵۵ هزار تومان دور از دسترس نیست. فراموش نکنید تحلیل تکنیکال برمبنای رفتار قبلی بازار استنباط می‌شود و دلار ۶۰ هزار تومانی در هفته‌های آتی وادار به انتخاب یکی از مسیر‌ها خواهد بود.

کف قیمت دلار براساس پیش‌بینی فعالان بازار

پیش‌بینی قیمت دلار در روز‌های گذشته توسط کارشناسان و فعالان زیادی انجام شده است. روزنامه‌ها و رسانه‌های نزدیک و مخالف دولت تحلیل‌های متفاوتی از روند روز‌های آتی داشتند و هر کدام کف و سقف احتمالی جدیدی برای قیمت دلار آزاد متصور هستند.

قیمت دلار از دید روزنامه ایران که جزو رسانه‌های نزدیک به‌دولت محسوب، در روز‌های آینده محکوم به عقب‌نشینی از مرز ۶۰ هزار تومان است. پیش‌بینی که از ترس و لرز دلال‌های تلگرامی استنباط شده و طبق آن به‌خاطر تفاوت قیمت دلار آزاد و پشت‌خطی (تلگرامی) بازگشت دلار به محدوده ۵۹ هزار تومان حتمی است.

پیش‌بینی کاهش قیمت دلار البته فقط به رسانه‌های حامی دولت مختص نمی‌شود. در تحلیل‌هایی که در بقیه رسانه‌ها می‌بینیم، عواملی مثل سیاست‌های موقتی بانک مرکزی یا تعبیر دیگری ارزش‌پاشی و فرکش کردن جو هیجانی، حداقل در روز‌های پیش‌رو می‌تواند زمینه‌ساز کاهش قیمت دلار به سمت کانال‌های قبلی باشد.

قیمت دلار طبق پیش‌بینی برزو حق‌شناس به‌عنوان یکی از کارشناسان بازار ارز، به‌خاطر ناتوانی بابت عبور از کانال ۶۳ هزار تومان، راهی جز بازگشت به عقب ندارد. طوریکه اگر دلار تا پایان هفته جاری مجالی برای پیشروی نداشته باشد، می‌تواند حداقل تا حول‌وحوش محدوده ۵۸ هزار تومان عقب‌نشینی داشته باشد.

دیگر خبرها

  • قیمت نفت چند دلار شد؟
  • کمرنگ شدن محافظه کاری و شتاب تحولات اجتماعی در استانبول
  • قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
  • همتی رئیس کل اسبق بانک مرکزی: کاهش قیمت دلار در چند روز اخیر به دلیل تزریق است اما این روش جواب نمی دهد / دولت از مردم عذرخواهی کند
  • واکنش کاربران شبکه‌های اجتماعی به کاهش قیمت دلار در روز‌های اخیر
  • روند نزولی قیمت دلار شروع شده است
  • کف قیمت دلار کجاست؟
  • امارات ولش کن، ما اماراتش کردیم | کدام کشورهای همسایه را آباد کردیم؟ | فیلم
  • قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
  • بازگشت دلار به کانال ۵۰ هزار تومان